TOP 5+1 receptů na Pomazánky pro děti
Už to zase přišlo: mámo já mám hlad! Hlavou se vám určitě stejně jako mě honí myšlenka: co jim mám dát? Chléb s uzeninou by byl nejrychlejší/nejednoduší, ale co jim takovýto stravovací režim dá? Zdraví prospěšného nic a přitom není nic jednoduššího než-li udělat zdravou pomazánku po které se vaše ratolesti budou moci utlouct. Že nevíte jak na to? Ráda vám poradím pár receptů, které moji kluci milují.
Obsah článku s recepty na pomazánky pro děti:
- Recept na celerovou pomazánku
- Recept na pomazánku z vajíček
- Recept na tuňákovou pomazánku
- Recept na pomazánku z kuřecího masa
- Recept na domácí lučinu
- BONUS: Pomazánka z avokáda a fazolí od umělé inteligence :)
Celerová pomazánka
Ne nadarmo se celeru přezdívá vitamínová injekce, kromě vitamínu je bohatý na minerální látky a vlákninu. Tuto pomazánku díky její sladkoslané chuti mají rádi i ty největší mlsouni, jen možná občas budete muset zatajit že obsahuje celer :). Navíc celer působí jako přírodní afrodiziakum a příznivě ovlivňuje prostatu, tudíž se jedná o skvělou večeři i pro vašeho manžela:).
Budeme potřebovat:
- Střední celer
- 2 zelená jablka
- Sůl
- Pepř
- Majonézu
- Kousek kvalitní šunky
Jak na to:
Nejprve si očistíme celer, poté ho nakrájíme na vetší kusy (cca šestiny) a dáme do hrnce s vodou povařit. Vaříme do cca 10 minut (do poloměkka), mezitím si připravíme jablka, které oloupeme a odstraníme jadřince. Šunku, uvařený celer a jablka nastrouháme na jemné slzičky, přidáme sůl, pepř, majonézu a vše pečlivě promísíme. podáváme na bagetce či vece.
Vaječná pomazánka
Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, vitaminů, živin a převážně zdravých tuků. Navíc děti vaječnou pomazánku opravdu zbožňují a dospělí taky nepohrdnou.
Budeme potřebovat:
- 8 vajec
- lžíci hořčice
- kostku změklého másla
- malou cibulku
- sůl
- pepř
Jak na to:
Nejprve si uvaříme vejce tzv. na tvrdo (od bodu varu 10 min.), zchladíme je a oloupeme. Společně s cibulkou vejce nastrouháme na jemno do mísy, přidáme změklé máslo a hořčici, osolíme,opepříme dle vlastní chuti a ručním šlehačem vyšleháme hladkou pomazánku. Nejlépe chutná namazaná na čerstvý chléb.
Tuňáková pomazánka
Ryby obecně jsou díky vysokému množství omega 3 mastných kyselin pro lidský organismus velmi prospěšné, ovšem dostat rybí maso do některých dětí není nejednoduší. Tato tuňáková pomazánka je nejen jednoduchá na přípravu, ale i natolik lahodná, že málokterý malý gurmán dokáže odolat.
Budeme potřebovat:
- 2 plechovky tuňáka v rostlinném oleji
- kostku změklého másla
- sůl
- pepř
Jak na to:
Z jedné plechovky tuňáka slijeme olej, poté obě plechovky přendáme do vyšší misky. Přidáme na kousky nakrájené máslo, najemno nakrájenou či nastrouhanou cibulku, sůl a pepř. Vše projedeme tyčovým mixérem do hladké pěnové pomazánky. Poté už jen namažeme na čerstvé pečivo či chléb.
Kuřecí pomazánka
Pomazánka, která skvěle chutná, uspokojí i ty největší masožrouty a můžete se díky ní elegantně zbavit přebytků z kuchyně - to přesně splňuje lahodná pomazánka z kuřecího masa. Na její základ využijete klidně zbytky z pečeného kuřete od včerejšího oběda, nebo vařené maso ze skeletu při přípravě kuřecího vývaru. Samozřejmě ale můžete taky připravit maso přímo a jen pro tuto vynikající pomazánku.
Budeme potřebovat:
- Přibližně 200 g kuřecího masa
- použít můžete vařené maso přímo na pomazánku, nebo využít zbytky z kuchyně (z vývaru, pečeného kuřete apod.)
- Půlka cibule, nebo šalotky
- 1-2 lžíce hořčice (může být obyčejná plnotučná, nebo zkuste pikantnější dijonskou)
- 3 lžíce másla, případně pomazánkového másla či žervé
- 1-2 lžíce majonézy
- Na dochucení: sůl, pepř, nať jarní cibulky či pažitka
Jak na to:
V mixéru rozmixujeme kuřecí maso, přidáme kousky cibule, hořčici, změklé máslo, majonézu a koření. Rozmixujeme dohladka, případně finálně dochutíme. Pokud nemáme klasický mixér, můžeme ve vyšší nádobě použít tyčový mixér, případně měkké kuřecí maso a cibuli nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními surovinami. K servírování se skvěle hodí cherry rajčátka, jarní cibulka, tvrdý sýr, nebo nakládaná kyselá zelenina (okurky, cibulka apod.)
Malý TIP: Jak zútulnit kuchyň, nebo jídelnu? Doplňte svůj interiér hezkými obrazy do kuchyně!
Domácí lučina aneb pomazánka na 1000 způsobů
Poslední recept zabere více času než-li recepty předešlé, avšak výsledek opravdu stojí za to. Kdo by neměl rád nadýchanou lučinu, kterou si můžete jednoduše dochutit přísadami dle své oblíbenosti či nechat přírodní?
Budeme potřebovat:
- 400 g tučného jogurtu
- 150 g smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- Ingredience dle vlastní chuti – bylinky, koření, paprika, rajče, med, ořechy, semínka…
Jak na to:
Nejprve si vyšleháme smetanu, poté do ní jemně zapracujeme jogurt a sůl. Pokud chcete celou várku jednotné chuti můžete nyní přidat i nějakou tu bylinku, koření, papriku…
Připravíme si mísu do na kterou dáme cedník. Do cedníku si dáme čistou utěrku či plátýnko a vlijeme celou směs. Zabalíme do ranečku, který můžeme pověsit nad cedník nebo do cedníku vložíme a zatížíme talířkem a něčím težkým (např. krabicí mléka či pytlíkem mouky).
Nyní, už jen počkáme cca 12 hodin než vykape tekutina (syrovátka).
Raneček rozbalíme a vyjmeme hotovou lučinu, kterou můžeme hned konzumovat. Pokud nějaká zbyde, tak jí zabalte do potravinové fólie a uložte do ledničky, kde několik dní vydrží.
Tip na závěr: hotovou přírodní lučinu si můžete rozdělit na více částí, každou tuto část můžete dochutit jinou ingrediencí a tudíž máte x pomazánek během chvilky.
BONUS: Pomazánka z avokáda a fazolí od umělé inteligence :)
Recept na poslední pomazánku pro děti je malý bonus - připravila ho pro vás umělá inteligence, konkrétně ChatGPT. Po obecném dotazu na pomazánku vhodnou pro děti nám napsala recept na tuňákovou pomazánku, ale jiný recept na stejné jídlo jsme tu zveřejňovat nechtěli. Svůj dotaz jsme upřesnili a tak vznikl tento recept na pomazánku plnou bílkovin a zdravých tuků, která děti zdravě zasytí.
Budeme potřebovat:
- 1 avokádo, zbavené jádra a oloupané
- 1/2 šálku vařených fazolí, opláchnutých a osušených
- 1/4 šálku jemně nasekané cibule
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 lžička vymačkané limetkové či citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- 4 plátky celozrnného chleba
Jak na to:
- V misce rozmačkejte avokádo dohladka.
- Přidejte fazole, cibuli, prolisovaný česnek, jogurt a limetkovou/citronovou šťávu. Vše promíchejte dohromady.
- Dochuťte směs solí a pepřem podle chuti.
- Chleba si opečte a nechte vychladnout na pokojové teplotě.
- Při podávání namažte pomazánku na kousky opečeného chleba a podávejte.
- Zbylou pomazánku můžete uskladnit v lednici v uzaviratelné nádobě.
Tato pomazánka je skvělá, když je doplněna o kousky čerstvého ovoce nebo zeleniny, jako jsou rajčata, paprika nebo ředkvičky.
Něco navíc: recept na italský chléb focaccia z našeho instagramu:
Pokud se chcete doma či před návštěvou dokonale blýsknout, zkuste některou z vybraných pomazánek servírovat s vynikajícím italským pečivem - focacciou. Stačí na ní pár ingrediencí, je jednoduchá a naprosto božská! Recept můžete omrknout přímo zde, nebo přejděte na náš instagram.
Zobrazit příspěvek na Instagramu